niedziela, 16 marca 2014

Uszka z grzybami- przepis

Uszka z grzybami:




Składniki na ciasto:
mąka pszenna lub pełnoziarnista(150g)
woda (90ml)
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
suszone grzyby (20g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka bułki tartej (10g)
przyprawy (sól, pieprz)


Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby moczymy ok. 1-2 godzin, po czym gotujemy.
Ugotowane odsączamy z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni pod przykryciem, żeby zmiękła.
Dorzucamy cebulę do grzybów i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy łyżeczkę bułki tartej i przyprawiamy.
Odstawiamy farsz na pół godziny do lodówki, żeby bułka wchłonęła ewentualny nadmiar wody.

Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę (wrzątek) jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką.
Podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na cienki 1-2mm placek.
Wykrawamy z niego krążki, nakładamy farsz i kleimy uszka.
Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Z podanych proporcji wychodzi 70szt.


Wartość energetyczna całego ciasta i farszu na uszka – 680kcal

Wartość energetyczna 1 uszka – 10kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz