niedziela, 16 marca 2014

Ser biały/twaróg- przepis

Składniki
ilość porcji: 15
1 litr mleka pełnego
1/2 litra maślanki
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 2godz. › +3dni fermentowanie › Gotowe w: 3dni2godz.5min.
W garnku wymieszać wszystkie składniki i postawić w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
Po upływie 3 dni gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Przecedzić zawartość przez bawełnianą ściereczkę: wtedy oddziela się serwatka, a pyszny ser zostaje na ściereczce.
Przełożyć do pojemników i schłodzić przed podaniem.
rada

Aby uzyskać twarożek w wersji nisko tłuszczowej można zamienić 2 łyżki śmietany na 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz