niedziela, 9 marca 2014

Przepis na ciasto z budyniem i galaretką


A co do ciast,to właśnie jest moje ciasto (pyszne i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcie jak ciasto było całe,bo zjadłam kawałek :D ) :

I przepis na to ciasto:

Składniki na spód:
  • 4 płaskie łyżki otrębów pszennych
  • 1 mały jogurt
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy . Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

Warstwa budyniowa:
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • mleko 0.5%-2%

 Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.

Galaretka z herbaty:
  • 350ml wrzątku
  •  3-4 torebeczki herbaty owocowej
  • agar
  • stevia

Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy agar- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy stevie. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania agaru.

Dodatkowo:
  • 1 banan
Przygotowanie:

Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).

Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz