niedziela, 16 marca 2014

Domowy serek wiejski- przepis

Składniki na 1 kg serka wiejskiego:
2 litry pełnotłustego mleka
500 ml maślanki

Sposób przygotowania:
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 1godz. › +8godz. odstawienie › Gotowe w: 9godz.10min.

1. W naczyniu żaroodpornym maślankę wymieszać z mlekiem.
Ustawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 100-120 stopni C.

3. Wstawić naczynie z mlekiem do piekarnika na godzinę, aby się zważyło. Jeśli temperatura jest za wysoka, serek będzie miał gumową konsystencję. Aby tego uniknąć należy dokładnie ustawić temperaturę na 100-120 stopni C.

4. Zostawić w piekarniku aby całkowicie ostygł.

5. Przelać serek przez etaminę, ciasno związać i zawiesić nad miseczką aby obciekał przez całą noc.

6. Rankiem świeży serek będzie gotowy.


Najlepiej użyć tłustego mleka i tłustej maślanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz