niedziela, 16 marca 2014

Domowy makaron pełnoziarnisty- przepis

Domowy makaron pełnoziarnisty:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham),
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- kilka kropel oliwy

 Podałam wyżej proporcje - ilość można zwiększać przy ich zachowaniu.
Czyli np. na pół kg mąki dajemy 5 jaj.
 Z mąki usypać kopczyk, posolić, wlać oliwę, wbić jajko.
Pobieżnie wymieszać widelcem.
Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przynajmniej 20 min.
Podsypując mąką rozwałkować jak najcieniej się da.
Posypać mąką po wierzchu, zwinąć w rulon, kroić paski.
Rozwinąć.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować (około 5 - 8 min).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz