niedziela, 16 marca 2014

Barszcz czerwony- przepis

Składniki:
» czerwone buraki ok 1 kg (waga przed obraniem na około 3l wody),
» marchewka 2 szt,
» korzeń pietruszki 1 szt,
» cebula 1 szt,
» ząbek czosnku 1 szt,
» 2 łyżeczki soli,
» duża szczypta pieprzu,
» ziele angielskie 3 szt,
» liść laurowy 2 szt,
» szczypta suszonej bazylii,
» szczypta oregano,
» 2-3 łyżki octu.


1. Obieram i myję buraczki.
2. Dodaję obrane: marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek. Zalewam wszystko zimną wodą.
3. Dodaję przyprawy: sól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowy, bazylię i oregano.
4. Gotuję wszystko nie dłużej niż 10 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
5. Wyłączam kuchenkę i zostawiam na niej barszcz do następnego dnia.
6. Następnego dnia próbuję jeszcze zimny barszcz i ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem a następnie dodaję 2-3 łyżki octu. Po dodaniu każdej łyżki mieszam dokładnie i degustuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz